Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kostpolitik

Børn indtager op imod 70 % af deres energi, mens de er i Mosaikken, og kvaliteten af den mad, der serveres er derfor vigtig. Vi gør os umage for at lave mad med variation og velsmag hele tiden.

Børn udvikler deres madglæde og madmod igennem barndommen. Vi ser det som en af vores opgaver at understøtte, at alle børn udvikler lyst og glæde ved at spise varieret og sund mad. Dette er vigtigt, da børns madvaner følger dem ind i voksenlivet og man ved, at sunde børn bliver til sunde voksne.

Vi laver mad fra bunden af friske og økologiske råvarer i sæson. Vi har fokus madspild og at maden ernæringsmæssigt er målrettet børn. 

Vi sørger for, at maden er sund og passer til børnenes behov og alder.  Vi følger Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger for børnemad.

Vi tager hensyn, hvis ønsket om specialkost og/eller diæter er lægeligt anbefalet og beder om lægeerklæring. Specialkost er kost, hvor enkelte fødevarer undlades af kosten. 

Vi arbejder ud fra følgende principper i køkkenet:

Økologi, madspild og bæredygtighed

  • Vi træffer bevidste valg, når vi vælger en fødevare i konventionel kvalitet og køber primært økologisk
  • Vi arbejder aktivt med madspild, da madspild er miljøbelastende og dyrt. Vi bruger fx overskydende brød til f.eks. croutoner, og kommer grødrester og grøntsagsrester i brødet til mellemmåltiderne. 

Råvarekvalitet

  • Vi laver maden fra bunden af friske råvarer af høj kvalitet, fordi det giver større smagfulde og sanselige oplevelser.
  • Vi bager alt vores brød og rugbrød fra bunden, sylter når det giver mening og laver så vidt muligt vores egen pålæg og mayonnaise.
  • Vi indkøber så vidt muligt hele, friske råvarer, og undgår videst muligt halv- og helfabrikerede varer.

Sæson

  • Vi lader os inspirere af sæsonerne i vores menuplanlægning, så man kan mærke årets gang på tallerkenen.

Sanseoplevelser

  • Vi smager al mad grundigt til med surt, sødt, salt og bittert, og sørger for umami i maden. Balancen mellem de fem grundsmage er afgørende for om maden smager – også det salte og søde.
  • Vi vægter, at maden smager af noget og bruger gerne fx friske krydderurter til at give maden sanselighed og smag.
  • Vi arbejder aktivt med madens udseende og konsistenser, for at gøre vores måltider til sanseoplevelser hver dag. Maden skal smage af noget og børnene skal præsenteres for forskellige konsistenser i maden.

Måltiderne i Mosaikken er tilberedt ud fra pescetariske principper. Vi spiser derfor fortrinsvis plantebaseret kost, der er suppleret med fisk og skaldyr og er tilberedt med både mejeriprodukter og æg.

Allergier

Er dit barn allergisk beder vi dig orientere køkkenet og stuens medarbejdere samt medbringe lægelig dokumentation.

Sukker

Vi vil gerne begrænse børnenes sukkerindtag, så det er dig, der har overblikket og ansvaret for, hvor meget sukker dit barn får.

  • Sukker bruges velovervejet i køkkenet. Det er typisk som krydderi i forbindelse med tilsmagning eller i syltning.
  • Der serveres ikke sukker til morgenmaden, og der bruges som udgangspunkt ikke sukkerholdigt pålæg som chokolade og syltetøj
  • Der serveres ikke slik, kage, is, saftevand og sodavand. Heller ikke til fødselsdage som bliver afholdt i Mosaikken. Bliver vi inviteret på fødselsdag kan der godt blive serveret kage.

Der er undtagelser, men stadig tænkes der over mængden af sukker, og der suppleres med frugt og grønt. Undtagelserne er fx:

  • Fastelavn: Børnene kan få eksempelvis boller med farvet glasur
  • Ind imellem kan der bages, laves marmelade eller lignende med børnene.